6 najsłynniejszych hiszpańskich potraw z ryżu

Kiedy odkrywasz kuchnię hiszpańską, zauważysz, że ryż jest często jej głównym składnikiem. Jest on podstawą wielu dań we wszystkich częściach kraju; ryż jest szczególnie popularny i uwielbiany w Walencji, która słynie z paelli.


Zebraliśmy najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na ryż w kuchni hiszpańskiej. Wszystkie są dość proste, więc każdy z nich może być idealnym dodatkiem do każdego posiłku!

1. Paella de Marisco (paella z owocami morza)

 


Paella de Marisco jest królową hiszpańskich dań z ryżu i prawdopodobnie najbardziej znaną i popularną hiszpańską potrawą na świecie. Pochodzi z Walencji, regionu położonego na śródziemnomorskim wybrzeżu Hiszpanii, między Barceloną a Murcją. Wariacji paelli jest tak wiele, jak wielu jest kucharzy w Hiszpanii. Przepis łączy w sobie kurczaka, wieprzowinę, kalmary, małże i krewetki, tworząc niezapomniane danie!

Składniki: 1 żółta lub biała cebula (pokrojona w kostkę), 2 pokrojone w kostkę pomidory, 1 cały kurczak lub osiem podudzi lub ud, 700 g schabu wieprzowego (okrawki tłuszczu) pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm, 200 g kalmarów, 500 - 700 g ryżu Bomba o średniej ziarnistości, 4-6 filiżanek bulionu rybnego (lub bulionu z kurczaka, 4-6 szklanek wywaru rybnego (lub z kurczaka, jeśli nie masz wywaru rybnego), 1 duża szczypta szafranu, 700g surowych małży w skorupkach (mrożonych lub świeżych), 500g małych małży (mrożonych lub świeżych), 700g świeżych krewetek (w skorupkach), 1 słodka czerwona papryka, 1 torebka zielonego groszku (300g), hiszpańska oliwa z oliwek (do smaku), sól do smaku.

Przygotowanie: podziel kurczaka i wieprzowinę na porcjowane kawałki. Oczyść kałamarnicę z jej organów wewnętrznych, a następnie usuń macki. Pokroić kałamarnicę w krążki. Usuń nasiona i pokrój czerwoną paprykę w długie paski. Cebulę i pomidora pokroić w plasterki. Podgrzać wywar z kurczaka. Postawić patelnię do paelli na ogniu i dodać oliwę z oliwek. Kiedy patelnia będzie wystarczająco gorąca, podsmaż cebulę i pomidory na oliwie z oliwek. Gdy cebula stanie się półprzezroczysta, dodajemy kurczaka i smażymy, obsmażając ze wszystkich stron. Dodaj kalmary i gotuj, często mieszając, przez 10-15 minut.

Dodaj ryż, układając go na patelni w kształcie dużego krzyża. Mieszaj przez dwie do trzech minut, aby ryż dobrze nasiąknął olejem. Rozgnieć ziarenka szafranu i dodaj do ciepłego wywaru z kurczaka. Powoli wlewaj bulion na patelnię do paelli, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie pokryte. Rozłóż mięso i warzywa równomiernie na dnie patelni. Ułóż małże wokół zewnętrznej krawędzi patelni, kierując je ku górze.

Umieść małże i krewetki na patelni, rozkładając je równomiernie na całej powierzchni. Na wierzch dodać plasterki papryki. Kiedy ryż jest już prawie ugotowany, dodaj groszek. Kiedy ryż jest w pełni ugotowany, zdjąć z ognia i przykryć folią aluminiową lub dużym ręcznikiem, aby paella "odpoczęła" przez 5 do 10 minut przed podaniem. Pokrój cytryny w plasterki i podawaj z paellą. Bon appetit!

 

 

2. Paella Valenciana

 


Paella Valenciana to tradycyjna wersja charakterystycznego dla Walencji dania z ryżu. Przepis składa się z królika, kurczaka i ślimaków, a także aromatycznej mieszanki czosnku, cebuli, pomidorów i szafranu.

Jeśli nie przepadasz za owocami morza, to jest to oryginalna paella dla Ciebie. Alternatywnie, możesz zawsze zrobić go z samym kurczakiem, jeśli królik i ślimak nie przypadną Ci do gustu.


Składniki: 1, 1/4 filiżanki suszonej białej fasoli, 1 cały kurczak (lub 8 udek kurczaka), 1 królik (obrany), 2 całe karczochy (przycięte, dolna część łodygi usunięta i każdy pokrojony na 4 części), 1/4 filiżanki oliwy z oliwek, 1 średnia cebula (posiekana), 2 ząbki czosnku (drobno posiekane), 2 średnie pomidory, 24 ślimaki (jeśli mrożone, rozmrozić i obrać), 4 - 6 filiżanek bulionu z kurczaka, 2 filiżanki średniego ryżu, 1 szczypta szafranu, 2 strąki fasoli (umyte i przycięte).

Przygotowanie: namoczyć fasolę na noc i odcedzić przed gotowaniem. Pokroić kurczaka na porcje; tasakiem pokroić kurczaka na małe kawałki. W ten sam sposób pokroić królika. Jeśli używasz świeżych karczochów, odetnij wierzch i dolną łodygę. Karczochy pokroić wzdłuż na ćwiartki. Jeśli używasz karczochów z puszki, odcedź je z płynu. Umieść patelnię na drucianej półce i dodaj oliwę z oliwek. Kiedy patelnia jest gorąca, podsmaż cebulę, czosnek i pomidory na oliwie z oliwek. Dodaj oliwę z oliwek w razie potrzeby, aby zapobiec przywieraniu potraw do patelni. Gdy cebula stanie się półprzezroczysta, dodaj kurczaka, ślimaki i królika. Gotować, ciągle mieszając, przez około 15 minut.

Dodać fasolę i wymieszać do połączenia. W osobnym rondelku podgrzać wywar z kurczaka. Dodaj ryż, układając go na dużej patelni w kształcie krzyża. Mieszaj przez dwie do trzech minut, aby ryż dobrze nasiąknął olejem. Szafran pokruszyć, dodać do garnka z wywarem i wymieszać. Dodaj bulion na patelnię do paelli, całkowicie pokrywając powierzchnię potrawy. Dodaj zieloną fasolkę i rozłóż ją równomiernie na patelni. Kiedy ryż jest w pełni ugotowany, zdjąć z ognia i przykryć folią aluminiową lub dużym ręcznikiem, aby paella "odpoczęła" przez 5 do 10 minut przed podaniem. Podawaj i ciesz się!

 

 

3. arroz cubano (ryż kubański)

 


Ten prosty, smaczny i nieskomplikowany przepis doda pikanterii każdemu posiłkowi, który przygotujesz. Do tego potrzebujesz tylko sześciu składników i mniej niż godzinę czasu, aby zrobić kubański ryż.

Ryż po kubańsku to klasyczne połączenie ryżu i smażonych jajek spożywane w wielu krajach hiszpańskojęzycznych. Jak w przypadku każdej popularnej potrawy przyrządzanej w różnych regionach, istnieją różnice w sposobie jej przyrządzania. Niektórzy kucharze przygotowują ryż z czosnkiem, inni po prostu biały ryż. Przepisy mogą zawierać dodatek sosu pomidorowego podsmażonego z odrobiną oliwy z oliwek lub sosu "sofrito" z cebulą i papryką. W niektórych regionach tradycyjnie dodaje się prażonego banana.


Uwaga: Sos Sofrito jest sosem pomidorowym, który robi się w całej Hiszpanii i jest również używany do innych potraw. Składa się ze świeżych lub pokrojonych pomidorów z puszki, cebuli, czosnku i zielonej papryki, smażonych na oliwie z oliwek. Jeśli chcesz zrobić go sam, lepiej zadbaj o to z odpowiednim wyprzedzeniem.

Składniki: 1 filiżanka sofrito (hiszpański sos pomidorowy), 3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek, 2 filiżanki surowego ryżu, 3-4 filiżanki wody, sól (do smaku), 4 duże jajka.

Przygotowanie: przygotuj "sofrito" z wyprzedzeniem. Podczas gdy "sofrito" się gotuje, zacznij gotować ryż. Na średniej wielkości patelnię wlej około 2-3 łyżek oliwy z oliwek i postaw na średnim ogniu. Dodaj ryż na patelnię i wymieszaj z olejem. Wlać tyle wody, aby całkowicie przykryła ryż i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą do smaku. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie ugotowany, około 20 minut. Dodaj oliwę z oliwek na małą patelnię i postaw na średnim ogniu. Usmaż jajka po jednym na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Na każdy talerz nałożyć po łyżce ryżu, a na środku zrobić wgłębienie na "sofrito". Dodać sos. Obok położyć jajko sadzone. Zaleca się podawać z bagietką.

 

 

4) arroz al orno (hiszpański ryż pieczony w piekarniku)

 


Arroz al orno to hiszpański ryż zapiekany w piecu ("horno" w języku hiszpańskim oznacza "piec"). Potrawa ta jest tradycyjnie zapiekana w ceramicznym naczyniu i zawiera kawałki wieprzowiny, krwistą kiełbasę, czosnek, pomidory, ziemniaki i ciecierzycę. Jest on tak popularny, że w małym nadmorskim miasteczku Hativa odbywa się festiwal na cześć Arros al Orno.


Składniki: 500g chudej wieprzowiny, 250g krwistej kiełbasy, 1 główka czosnku, 2 średnie pomidory, 1, 1/2 szklanki ryżu, 4 szklanki bulionu wołowego, 2 średnie ziemniaki, 100g ciecierzycy (ugotowanej), 1/2 szklanki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Świeże mięso wieprzowe kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Kiełbasę pokroić w grube plastry. Pomidory pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Na patelnię dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek i podgrzewamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso wieprzowe, plasterki kiełbasy i całą główkę czosnku. Dodać kilka plasterków pomidora i wymieszać do połączenia. Dodaj ryż i wymieszaj zawartość patelni. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek.

Dodaj bulion i rozprowadź ciecierzycę po całym naczyniu. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, w tym czasie zacznij smażyć ziemniaki. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Kiedy olej jest gorący, dodajemy plasterki ziemniaków. Lekko podsmażyć ziemniaki. Dodaj resztę pomidorów do naczynia, układając plasterki na wierzchu. Na ryżu ułożyć plasterki ziemniaków. Przykryć i piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru. Smacznego!

 

 

5. Arroz con Poyo (kurczak z ryżem)

 


Arroz con Poyo (kurczak z ryżem) jest standardowym daniem podstawowym w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Jest tak popularny, ponieważ jest pyszny, niedrogi i łatwy w przygotowaniu. Powszechna popularność tego dania doprowadziła do wielu różnic w jego przygotowaniu w poszczególnych regionach. Oto podstawowy przepis z czosnkiem, szafranem, wędzoną papryką i kurkumą - pyszny sposób na poznanie kuchni hiszpańskiej!

Uwaga: Zalecane do podawania z Ensalada de Pepino (sałatka z ogórków).

Składniki: 1 kurczak (około 2 kg, pokrojony na 8 kawałków), 3 ząbki czosnku, 2 średnie dojrzałe pomidory (pokrojone w kostkę), 1 żółta cebula (pokrojona w plasterki), 1 czerwona papryka (pokrojona w długie paski), 2 szklanki ryżu, 4 szklanki bulionu z kurczaka (jeśli lubisz, dorzuć szczyptę szafranu), 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, opcjonalnie: 1/2 łyżeczki kurkumy, 4 - 5 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek extra virgin.

Przygotowanie: Przygotuj niezbędne składniki. Wytrzeć kurczaka papierowymi ręcznikami. Doprawić solą, pieprzem i mielonym czosnkiem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek (ale nie doprowadzaj do wrzenia). Usmaż kurczaka z każdej strony, wyjmij i umieść w osobnym naczyniu. Na tej samej patelni dodaj pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i paprykę i podsmaż wszystko na oliwie z oliwek (w razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę). Kiedy cebula stanie się półprzezroczysta, dodaj ryż i paprykę i smaż przez około minutę, ciągle mieszając i upewniając się, że wszystkie ziarna są nasączone olejem. Dodać wywar z kurczaka i kurkumę.

Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Dodaj kawałki kurczaka i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż ryż będzie ugotowany i wchłonie większość płynu. Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, aż ryż wchłonie cały płyn i usłyszysz, że ryż zaczyna chrupać na dnie. Zdejmij ryż z ognia i pozostaw na pięć minut. Następnie wymieszaj potrawę i podawaj. Bon appetit!

 

 

6. Alubias con Arroz (fasola z ryżem)

 


Hiszpanie jedzą prawie tyle samo fasoli co ryżu, więc to naturalne, że łączą się one w daniu zwanym Alubias con Arroz. A na jesień i zimę jest to w ogóle niezastąpiona opcja, ponieważ fasola jest bogata w składniki odżywcze, takie jak wapń i potas, nie wspominając o błonniku. Fasola jest również źródłem białka. Swoją ulubioną fasolę możesz doprawić czosnkiem, liściem laurowym, cebulą, czerwoną papryką i słodką hiszpańską papryką. Po dodaniu ryżu otrzymujemy pełnowartościowy posiłek w jednym daniu! Jest idealny do każdego posiłku w ciągu dnia, a szczególnie przydatny, jeśli starasz się ograniczyć spożycie mięsa w swojej diecie lub jesz chude posiłki.

Składniki: 1/2 kg suchej fasoli (pinto, czarna, czerwona lub różowa), 2 duże ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 żółta cebula, 1 czerwona papryka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka hiszpańskiej papryki, sól do smaku, 2 filiżanki ryżu.

Przygotowanie: fasolę włożyć do garnka i zalać wodą, dokładnie wypłukać. Odcedź wodę i napełnij ponownie tak, aby fasola była całkowicie przykryta. Doprowadzić do wrzenia. Dodać liść laurowy. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu. Drobno posiekać cebulę i czerwoną paprykę. Ząbki czosnku kroimy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy patelnia będzie gorąca, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek i smażymy przez 5 minut. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy mąkę i mieszamy.

Na patelnię dodajemy 2-3 łyżki bulionu z fasoli i mieszamy do połączenia składników. Do tego "sosu" dodajemy łyżkę papryki i dokładnie mieszamy. Dodać do garnka z fasolą i wymieszać. Podczas gdy fasola się gotuje, przygotuj ryż. Fasola powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Doprawić solą do smaku. Fasolę podaje się na ryżu. Bon appetit!

Ryż jest podstawą wielu dań w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Możesz użyć owoców morza, mięsa, fasoli, zastąpić je lub dodać inne składniki według własnego uznania. A jeśli chcesz uzupełnić swoje danie główne deserem, polecamy 10 przepisów na najsmaczniejsze na świecie babeczki marmurkowe.

 

 

 

Autor

Redakcja "Tele Horse"